Lisärakennus Norrenergin pellettivarastolle

Kohde: Lisärakennus Norrenergin pellettivarastolle
Paikkakunta: Solna, Ruotsi
Tilaaja: Norrenergi
Valmistumisvuosi:

Energiayhtiö Norrenergi halusi jakaa pellettivaraston kahteen osaan kaukolämpölaitoksella Solna Strandissa.

”Kun rakennamme syöttöruuville erillisen siilon, pystymme optimoimaan sen, millä tavoin kourakauha työskentelee polttoainetta käsitellessään”, kertoo Mats Birgersson, Norrenergin tuotannon projektipäällikkö ja jatkaa: ”Halusimme siis ruuville sopivan kaltevuuden ja varastoon vaakasuoran tason, jotta kouran vaijereita ja sähköjohtoja ei kulutettaisi tarpeettomasti, mikä voisi aiheuttaa syöttökatkoksia.”

Norrenergi on rakentanut yhteen viidestä lämmityskattilastaan uuden linjaston. Kourakauha nostaa pellettiä ja jakaa sen eri varastoihin ja polttoainesiiloihin. Tämän jälkeen syöttöruuvi siirtää pelletin pyörivään vasaramyllyyn, joka murskaa sen puujauheeksi. Jauhe puhalletaan lämmityskattilaan kaukolämmön tuottoa varten.

NYABin projektina oli paaluttaa ja raudoittaa, rakentaa pellettisiilolle muotti ja valaa siilo sekä sen toiselle sivulle varasto. Projektissa oli useita erityishuomiota vaativia seikkoja, sillä seinien tulee kantaa täyden polttoainevaraston paino ja henkilöstön tulee päästä sisään tekemään huoltotoimia.

Syöttöruuvi rakennettiin ruostumattomasta teräksestä: ruuvin huolto on tällöin tehokkaampaa ja huoltotarve vähäisempi. Betonisen varaston lattia on mitoiltaan 15×10 metriä ja seinät 10 metriä korkeat.

Tähtäimessä täysin fossiiliton tuotanto

Mats Birgersson kertoo Solna Strandin kaukolämpölaitoksen pellettikulutuksen olevan 60 000 tonnia kaudessa.

”Tavoitteenamme on olla täysin fossiilittomia, ja matkasta on jäljellä enää muutama prosentti ennen maalia. Pelletit ovat paitsi uusiutuvia ja luontoystävällisiä, myös toiseksi edullisin kaikista lämmönlähteistämme. Edullisin on Bromman vedenpuhdistuslaitoksen jätevedestä saatu hukkalämpö, jonka muutamme lämpöpumpuissamme kaukolämmöksi ja kaukokylmäksi. Tiukkojen ympäristövaatimuksiemme takia on tärkeää, että myös yhteistyökumppanimme täyttävät sekä Bra Miljöval -ympäristömerkin kestävyystavoitteet että omien laitostemme erityistarpeet.”

Tiukka aikataulu piti ja koordinointi toimi hyvin

Projektin aikataulu oli todella tiukka, koska laitos ei voi seisoa kauan joutilaana, erityisesti syksyn ja kylmemmän ilman lähestyessä.

Mats Birgersson kertoo NYABin työmaan olleen valmis reilua viikkoa aikaisemmin kuin oli luvattu. ”Se on tällaisissa projekteissa poikkeuksellista. Meillä oli joka viikko yhteinen kokous, ja NYAB oli aina tavoitettavissa ja heiltä käytiin suoraan asiaan. Yhteistyö toimi erittäin hyvin. Kaikesta huomaa, että NYAB haluaa tehdä työnsä hyvin ja heistä syntyy osaava vaikutelma. NYABilaisten kanssa on helppo työskennellä. Projektin aikana me teimme samaan aikaan omia ajojamme ja huoltotoimiamme, joten oli tärkeää, että koordinointi toimii. NYABin kanssa se on toiminut erittäin sulavasti”.

Tietoa Norrenergistä

Norrenergin kaukolämpö lämmittää omistajakunnissaan Solnassa ja Sundbybergissä sekä lähiseuduilla yli 100 000 ihmisen koteja. Yhtiö tuottaa ja toimittaa kaukolämpöä myös toimistoihin, sairaaloihin, ostoskeskuksiin ja datakeskuksiin. Kaikissa lämpö- ja kylmätoimituksissa noudatetaan erittäin tiukkoja ympäristövaatimuksia, ja yhtiöllä on ollut Ruotsin luonnonsuojeluseuran Bra Miljöval -ympäristömerkki jo kauan. Vuonna 2015 energiantuotannosta 99,6 % oli uusiutuvaa, mukaan lukien kuljetukset.

Projektin sisältö

  • 10-metristen, yksipuoliseen rasitukseen suunniteltujen seinien betoni-, valu- ja raudoitustyöt
  • kehykset ruostumatonta terästä ja suojaverhoilu ruostumattomilla teräslevyillä
  • räjähdysvarman huolto-oven ja lukkojen asentaminen siiloon ja varastoon.