Akkupohjaiset energiavarastot tuovat joustavuutta sähköverkkoihin
31.10.2024Akkupohjainen energiavarastojärjestelmä (BESS) on nopeasti yleistyvä teknologia, joka varastoi energiaa myöhempää käyttöä varten ja tuo joustavuutta sekä vakautta sähköverkkoihin. BESS-järjestelmät ovat ratkaisevassa roolissa energiantuotannon ja -kulutuksen tasapainottamisessa, erityisesti uusiutuvien energialähteiden, kuten tuuli- ja aurinkovoiman, yhteydessä.
Sähköreservit ovat sähköjärjestelmän toimintavarmuuden turvaamiseen käytettäviä varantoja, joita ylläpidetään tasapainottamaan sähkön tuotannon ja kulutuksen vaihteluita. Ne ovat keskeinen osa sähköjärjestelmän hallintaa, erityisesti tilanteissa, joissa tuotannon ja kulutuksen tasapaino heilahtaa esimerkiksi voimalaitoksen häiriön tai kysynnän nopean muutoksen vuoksi. Reservit voidaan aktivoida nopeasti, ja ne auttavat ehkäisemään sähkökatkoja ja vakauttamaan verkon toimintaa.
Reservien hankinta ja lajit
Reservit hankitaan markkinoilta ja ne voivat olla osa sekä kansallisia että kansainvälisiä sähkömarkkinoita, kuten pohjoismaista sähköjärjestelmää. Suomessa sähköreservien hallinnasta vastaa Fingrid, joka on Suomen kantaverkkoyhtiö.
Reservit jaetaan niiden aktivoitumisnopeuden ja käyttötarkoituksen mukaan. Taajuusohjatut käyttöreservit (FCR) ylläpitävät sähköverkon tasapainoa: normaalitilan reservi (FCR-N) reagoi pieniin taajuusmuutoksiin, kun taas häiriöreservi (FCR-D) aktivoituu suuremmissa taajuusheilahduksissa. Automaattinen taajuuden palautusreservi (aFRR) palauttaa taajuuden normaaliksi lyhyen aikavälin häiriöiden jälkeen. Manuaalinen taajuuden palautusreservi (mFRR) aktivoidaan vakavampien häiriöiden yhteydessä, ja sitä käytetään manuaalisesti. Tehoreservi on varajärjestelmä, jota käytetään vain sähköpulatilanteissa, kun muita resursseja ei ole riittävästi saatavilla.
BESS varastoi energiaa ja vahvistaa toimitusvarmuutta
Akkupohjaiset energiavarastojärjestelmät mahdollistavat ylimääräisen energian varastoinnin käytettäväksi huippukulutuksen aikana tai silloin, kun tuotanto on vähäistä. Energiavarastoja voidaan hyödyntää myös monipuolisesti erilaisilla reservimarkkinoilla ja tuotantopiikkien hallinnassa esimerkiksi tuuli-, aurinko- tai hybridipuistoissa.
BESS-järjestelmien hyöty ei kuitenkaan rajoitu pelkästään energian väliaikaiseen varastointiin. Ne voivat parantaa merkittävästi teollisuuden ja tuotantolaitosten sähkön toimitusvarmuutta, mikä ehkäisee yllättäviä tuotantokatkoja ja vahvistaa näin energian toimitusvarmuutta. Tämä tekee niistä erinomaisen ratkaisun niin energiamarkkinoiden kuin teollisuudenkin tarpeisiin.
NYAB on parhaillaan urakoimassa omaa ensimmäistä akkuvarastohankettaan Simossa. Hanke on merkittävä, sillä uusi akkuvarasto on kooltaan 30 MW/60 MWh. Maanrakennus- ja perustustyöt on viimeistelyä vaille valmiina, akkukontit nostettu paikoilleen ja kaapelointi hyvässä vauhdissa.
”Tämän tehoisia akkuhankkeita ei ole Suomessa kovinkaan monia vielä tehty, joten projekti on tarjonnut meille paljon uusia oppeja ja mielenkiintoisia haasteita”, kertoo NYABin sähköverkkoliiketoiminnan myyntipäällikkö Pauli Lahti.
Tämä projekti on tärkeä askel sekä NYABille että koko Suomelle, sillä vastaavanlaisten suurten energiavarastojen tarve kasvaa jatkuvasti uusiutuvan energian käytön lisääntyessä.